Faciliteren van
online

bijeenkomsten

Een training van Lab1538

Effectief, interactief en energiek online samenwerken

Wil je jouw online bijeenkomsten naar een hoger niveau tillen? Wil je leren hoe je interactie en persoonlijk contact kunt bevorderen, zelfs in een digitale omgeving? Wil je vertrouwd raken met de techniek, zodat je voortaan zorgeloos achter het scherm zit?

Of je nu al ervaring hebt met het faciliteren van fysieke bijeenkomsten of nog nieuw bent in dit vakgebied, in deze training bied ik je de kennis, vaardigheden en ondersteuning om succesvolle online bijeenkomsten te organiseren.

Opzet van de Training

De training is zo opgezet dat het altijd een passende oplossing biedt voor jouw situatie:

  • Of je nu nieuw bent in het faciliteren van online bijeenkomsten of al wat ervaring hebt. De online training is zo ontworpen dat het flexibiliteit biedt aan deelnemers op verschillende niveaus: jij kiest welke onderdelen bij jou of jouw team passen.
  • Of je nu individueel aan de slag wilt of met je hele team. Binnenkort komt een online programma beschikbaar waar je direct op kunt inschrijven. Wil je met je team aan de slag, dan kan ik een training voor jullie op maat maken: ideaal als je met je team specifieke uitdagingen wil aanpakken! Ik pas de training aan op basis van de specifieke behoeften en context van jouw organisatie.

Trainingsaanbod

LEEGLATEN

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Basistraining

Deze training is speciaal ontwikkeld voor degenen die minder bekend zijn met het faciliteren van online bijeenkomsten, en zich nog niet op hun gemak voelen bij de techniek. Het biedt een solide basis en helpt je vertrouwen op te bouwen in het gebruik van digitale middelen en het creëren van betekenisvolle interactie online. Met praktische modules en oefeningen leer je stap voor stap de essentiële vaardigheden die nodig zijn om succesvolle online bijeenkomsten te faciliteren.

Gevorderdentraining

Voor deelnemers die al vertrouwd zijn met het faciliteren van online bijeenkomsten en hun vaardigheden naar een hoger niveau willen tillen, bied ik een gevorderdentraining aan. In deze training gaan we dieper in op geavanceerde technieken en werkvormen voor interactie, presentatie en het activeren van deelnemers in een online omgeving. Je leert hoe je deelnemers kunt betrekken en meer impact kunt bereiken met je online bijeenkomsten.

Inhoud van de training

De training is opgebouwd uit online modules die je in je eigen tempo kunt volgen. De modules behandelen verschillende aspecten van het faciliteren van online bijeenkomsten:

  1. Basisgebruik van digitale middelen voor videobellen & online interactie. We verkennen het gebruik van de populaire digitale tools op dit vlak: MS Teams en Zoom. Je leert hoe je de juiste instellingen configureert, je camera en microfoon instelt en technische problemen kunt oplossen. Ik neem je stap voor stap mee, zodat je zelfverzekerd kunt werken met deze tools.
  2. De opzet van een online bijeenkomst. We gaan in op de praktische aspecten van het opzetten van een effectieve online bijeenkomst. Je leert over de juiste structuur, tijdsindeling en de rollen van de facilitator en deelnemers. We delen handige tips en technieken om een gestroomlijnde en boeiende bijeenkomst te creëren.
  3. Betrekken en activeren van deelnemers. In deze module leer je verschillende werkvormen en technieken om deelnemers te betrekken, interactie te stimuleren en een inclusieve sfeer te bevorderen. Je ontdekt een scala aan werkvormen. We verkennen zowel digitale als analoge/fysieke middelen om de betrokkenheid van deelnemers te vergroten. Naast MS Teams en Zoom komt daarbij in de gevorderde training ook het online whiteboard Miro aan bod.

Aanpak

Praktische uitleg, oefeningen en online intervisie

De training is opgebouwd uit online modules met praktische uitleg. De uitleg is gebaseerd op jarenlange ervaring in het faciliteren van online bijeenkomsten. Ik heb de meest effectieve methoden en technieken verzameld in deze training. De training is super praktisch en biedt je nieuwe inzichten en tools die je direct kunt toepassen.

Ik geloof dat leren door te doen de beste manier is om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Daarom is er gelegenheid om tussendoor te oefenen in je eigen praktijk. Ieder onderdeel sluit af met een online intervisiebijeenkomst, waarin alle deelnemers samenkomen. Tijdens deze intervisie is er ruimte om je ervaringen te delen, vragen te stellen en van elkaar te leren.

Resultaten

Na het volgen van de training ‘Faciliteren van Online Bijeenkomsten’ ben je in staat om:

– Effectieve online bijeenkomsten te faciliteren die interactief en energiek zijn.
– Deelnemers actief en betrokken te houden, zelfs op afstand.
– Een sfeer van gelijkwaardigheid en vertrouwen te creëren, waarin deelnemers zich vrij voelen om deel te nemen en ideeën te delen.
– Effectief gebruik te maken van interactiemiddelen en werkvormen specifiek ontworpen voor online bijeenkomsten.
– Technische problemen op te lossen en vlot om te gaan met veelvoorkomende technische uitdagingen.

Met de opgedane kennis en vaardigheden zul je zelfverzekerd en met plezier online bijeenkomsten kunnen faciliteren. Je zult in staat zijn om waardevolle interactie te creëren, deelnemers te betrekken en samenwerking te bevorderen, zelfs in een online omgeving.

Vraag informatie aan


Veelgestelde vragen

LEEGLATEN

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kan ik wel online faciliteren? Ik ben niet zo digitaal vaardig.

Het faciliteren van online bijeenkomsten vereist niet per se geavanceerde technische vaardigheden.

De basistraining is speciaal ontworpen voor mensen die niet zo digitaal vaardig zijn. We beginnen bij de basis en nemen je stap voor stap mee in het gebruik van Teams en Zoom. Je zult merken dat je al snel vertrouwd raakt met de techniek en in staat bent om online bijeenkomsten succesvol te faciliteren.

Hoeveel tijd kost de training? Ik heb geen tijd om een uitgebreide training te volgen.

Ik begrijp dat je zuinig bent met je tijd. Daarom hebben is de training zo ontworpen dat je makkelijk kunt instappen en flexibel kunt leren. De training is modulair opgebouwd, zodat je zelf kunt bepalen wanneer en hoeveel tijd je aan de training besteedt. Je kunt de training dus aanpassen aan jouw drukke agenda. Bij de online trainingsonderdelen staat (binnenkort) precies aangegeven wat de verwachte tijdsinvestering voor ieder onderdeel is.

Is online samenwerken ook geschikt wanneer persoonlijke interactie belangrijk is?

Het actief en betrokken houden van deelnemers tijdens online bijeenkomsten kan inderdaad een uitdaging zijn, zeker wanneer de gesprekken wat lastiger zijn en persoonlijke interactie belangrijk is.

Hoewel het waar is dat online bijeenkomsten een andere dynamiek hebben dan fysieke bijeenkomsten, geloof ik dat er heel veel mogelijk is. De training biedt je inzichten en technieken om een sfeer van gelijkwaardigheid en vertrouwen te creëren, waarin deelnemers zich comfortabel voelen om zichzelf uit te drukken en actief deel te nemen aan de bijeenkomst. Je leert hoe je deelnemers kunt betrekken, discussie en samenwerking kunt stimuleren.

Hoeveel ervaring heb je nodig?

De training is geschikt voor zowel ervaren facilitators als beginners. Ik leg je de basisprincipes van faciliteren in een online omgeving uit en bied geavanceerdere technieken en werkvormen voor degenen die al ervaring hebben. Ongeacht je niveau zul je waardevolle kennis en vaardigheden opdoen om online bijeenkomsten effectief te faciliteren.

Download het E-book
Focus, vaart & Frisse energie